Sanatan Dharma

Sanatan Dharma

Sanatan Dharma, is de titel van een zeer persoonlijke documentaire: een door een Nederlander gefilmde brief vanuit een kloostergemeenschap in het Himalayagebergte. Sanatan Dharma, beschreven in de oudste religieuze geschriften als de eeuwige, universele religie en gebaseerd op simpele waarden als eenvoud, waarheid en liefde. “De roeping van de mens om mens te worden ” in de woorden van Multatuli.

Zoals een vogel de taak heeft te vliegen, te fluiten en nesten te bouwen en het de opdracht van de boom is te groeien; zo heeft een mens zijn mensenplicht te vervullen. In het berggtebied van Noord-India, rond de bronnen van de Ganges waar de spirituele erfenis van de wereld wordt bewaard, beoefenen westerlingen deze vorm van religie samen met de locale gemeenschap. De grote verscheidenheid aan religieuze achtergronden en sociale verschillen blijkt daarbij geen enkele rol te spelen.

“Sanatan Dharma” is het bezielde verslag van dit gelovige pogen. “De oervorm van religie, daar gaat het over”aldus de cameraman in het vliegtuig terug naar huis. En hij voegde er aan toe: “Ik ben niet godsdienstig opgevoed en ik heb er nooit veel mee te maken willen hebben, maar mijn ervaringen van de laatste weken hebben mijn idee over geloof en gelovigen danig veranderd”

Camera- Dirk Teenstra; Geluid- R.K. Nautiyal; Montage-Chela Chen; Regie en produktie-Henk Poncin ( 1991).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier + twee =